Verplichte dakisolatie vanaf 2020 ! Afschaffing fiscale aftrek in 2017 !

Vanaf 2020 moeten alle daken in Vlaanderen een minimum aan isolatie hebben. Een verplichting die door de Vlaamse regering opgelegd zal worden.


Om die reden bouwt de regering ook stilaan de financiële steun af. Zo kan je vanaf 2017 geen beroep meer doen op de fiscale aftrek voor dakisolatie. Snel zijn is dus de boodschap. Maar het is nog niet te laat!

“Wie zijn bestelling nog dit jaar plaatst, kan nog genieten van de fiscale aftrek,” waarschuwt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. “De boodschap is duidelijk: wacht niet langer om uw dak te isoleren.” Wie nog voor eind 2016 zijn dak laat isoleren door een aannemer geniet zowel nog de fiscale aftrek als de bestaande premies.

Maar er is een overgangsperiode voorzien : “Maar liefst 26 % van het warmteverlies gaat via het dak. Je dak isoleren is dus ontzettend belangrijk,” benadrukt Tommelein. “We voorzien dan ook een overgangsperiode.” Wie dit jaar nog zijn bestelling plaatst, eind 2016 een voorschot stort en ten laatste eind 2017 de factuur betaalt, kan nog genieten van de fiscale aftrek.”

Ook de premies verdwijnen vanaf 2020. 

Een overzicht van de huidige premies. 

1) Isolatiepremies van de netbeheerder

Dak- of zoldervloerisolatie die door een aannemer is uitgevoerd

 • 6 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
 • 7 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
 • 8 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

Dak- of zoldervloerisolatie die door jou of een andere doe-het-zelver is uitgevoerd

 • 3 euro/m² (Rd-waarde minstens 3,5 m²K/W).
 • 3,5 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,0 m²K/W).
 • 4 euro/m² (Rd-waarde minstens 4,5 m²K/W).

Buitenmuurisolatie via de buitenzijde van een bestaande muur met een aannemer

 • 15 euro/m² (Rd-waarde minstens 2,0 m²K/W).

Bij na-isolatie van een bestaande spouwmuur door een aannemer

 • 6 euro/m² (lambdawaarde maximaal 0,065 W/mK, volledige spouw gevuld, spouw minstens 50 mm).

Bij vloerisolatie uitgevoerd door een aannemer

 • 6 euro/m² (Rd-waarde minstens 1,2 m²K/W).

Hoogrendementsbeglazing ter vervanging van enkele beglazing (uitvoering aannemer)

 • 12 euro/m² (bij vervanging enkel glas, U-waarde maximaal 1,1 W/m²K).

Hoogrendementsbeglazing ter vervanging van dubbele beglazing (uitvoering aannemer)

 • 15 euro/m² (bij vervanging enkel of dubbelglas, U-waarde maximaal 0,8 W/m²K).

2) Belastingvermindering bij dakisolatie

In 2016 kan je in aanmerking komen voor een belastingvermindering van 30% voor de uitgaven die je doet voor een dakisolatie. Deze vermindering geldt voor woningen die al minstens 5 jaar in gebruik zijn en de dakisolatie moet door een aannemer zijn uitgevoerd.. De fiscus kijkt naar de betalingsdatum van de factuur om het fiscale inkomstenjaar te bepalen.

Als voorwaarde geldt dat de Rd-waarde van de dakisolatie minstens 2,5 m²K/W bedraagt. Deze Rd-waarde wordt berekend door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambdawaarde (mate van warmtegeleiding) volgens de NBN B 62-002 richtlijnen.

In 2016 bedraagt het maximumbedrag van deze belastingsvermindering 3070 euro. Let op: vanaf 2017 wordt deze fiscale maatregel afgeschaft. 

De laatste up-to-date informatie en voorwaarden kan je hier vinden.

3) Premies Vlaamse overheid

Voor de plaatsing van ramen met hoogrendementsbeglazing kun je een renovatiepremie aanvragen bij de Vlaamse Overheid. Deze bedraagt 20% of 30% van het totale factuurbedrag met een maximum van 10.000 euro, afhankelijk van je inkomen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat de woning minstens 25 jaar oud is en je minimum 2500 euro aan facturen moet kunnen voorleggen (excl. btw). Update 2016: vanaf 1 juli 2016 gelden extra voorwaarden. Investeringen voor hoogrendementsbeglazing kunnen enkel terugbetaald worden als je ventilatieroosters in de ramen of een ventilatiesysteem in de woning aanbrengt. De overheid wil dat de toevoer van verse lucht in de droge ruimten gegarandeerd is.

4) Gemeenten en provincies

Vrijwel elk Vlaams gemeente- en provinciebestuur geeft eigen premies uit voor dakisolatie. Hoeveel dit is en wat de voorwaarden zijn verschillen per gemeente en provincie. Je dient dus zelf te gaan informeren bij je eigen woonplaats en provincie. 

Benieuwd op welke premies jij nog recht hebt ? Dat kan je checken via de Livios premiechecker, deze kan je hier vinden.

Besluit

Dus dankkzij het grote aanbod aan isolatiepremies is het vaak goedkoper om de werken te laten uitvoeren dan dit zelf te doen. Je bent zeker van een correcte plaatsing en kan ook het btw-bedrag terugdringen naar 6% wanneer je woning ouder dan 10 jaar is.

Wacht dus niet tot de premies verdwijnen en contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvende offerte !